2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Šilko priežiūra


Dažnai vėdinkite, retai skalbkite, apsaugokite nuo kandžių!

Šilkas yra ypatingas audinys, pasižymintis unikaliomis savybėmis ir išskirtiniu grožiu. Tačiau jis pareikalaus ir daugiau dėmesio. Norint išsaugoti natūralaus pluošto privalumus, reikia laikytis pagrindinių šilko gaminių priežiūros taisyklių.

Šis natūralus audinys, reaguodamas su deguonimi, turi unikalią savybę "išsivalyti". Todėl jis nesusidėvi taip greitai, kaip medvilnė ar sintetika. Reguliarus vėdinimas nepalieka jokio kvapo, o skalbimą galima atidėti net kelioms savaitėms.

Žinotina, kad šilkiniai gaminiai turi būti skalbiami specialiomis biologinėmis priemonėmis, skirtomis šilkui šaltame, ne aukštesnėje kaip 30 laipsnių temperatūros, vandenyje. Skalaujama tokios pačios temperatūros vandenyje. Skalbti šilką geriausiai rankomis. Sintetinės skalbimo priemonės, net jei ir skirtos šilkui plauti, kenkia natūralioms medžiagoms.

Dėmesio:
šilko negalima skalbti priemonėmis, kurių sudėtyje yra enzimų, nes jie "suvalgo" šilką ir jame po kiek laiko gali atsirasti skylučių. Be to, prižiūrimas netinkamomis priemonėmis šilkas praras savo unikalias savybes, tarp jų - tik jam būdingą švelnumą ir blizgesį.

Džiovinti reiktų paklojus ant sauso švaraus rankšluoščio. Negalima džiovinti saulėje, ant karšto radijatoriaus ar šalia kitų šilumos šaltinių. Lyginkite šilką drėgną iš išvirkščiosios pusės nustačius „šilko“ režimą.

Atsiminkite, kad šilko pluoštą silpnina prakaitas, dezodorantai ir tiesioginiai saulės spinduliai. Šilko audiniui kenkia kosmetika, kurios sudėtyje yra alkoholio (kvepalai, plaukų, nagų lakas ir kt.).

Daugumą šilko gaminių galima valyti chemiškai drėgnuoju ar sausuoju būdu. Tačiau nerekomenduotume to daryti, nes cheminės medžiagos likučiai gali ne tik pakenkti šilkui, bet ir sukelti alerginę reakciją. Norint išsaugoti antialergines šilko savybes svarbu užtikrinti, kad po valymo šilko pluošte neliktų jokių chemikalų likučių.

Veiksmingas būdas apsaugoti šilką nuo kandžių – užšaldymas. Padėkite šilko gaminį šaltoje aplinkoje (-20° C). Tokioje temperatūroje žūsta net tik vabzdžiai bet ir jų kiaušinėliai.

Šaltiniai:
http://viskaskrikstynoms.lt/idejos-krikstynoms/silkiniai-drabuziai-patogu-ir-sveika
http://www.silktime-on.com/lt/apie-%C5%A1ilk%C4%85/prie%C5%BEi%C5%ABra
http://www.grozionamai.lt/info/ivairus/straipsniai/sveikata/151-apie-silka

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą